Színajánló: néhány gondolat a színekről

Felújítasz, de nem jön az a bizonyos isteni sugallat? Soha nem könnyű megtalálni az arany középutat, a tökéletes harmóniát, a megfelelő színkombinációkat, hogy az a szoba ne csak egy szoba, hanem a Te otthonod, a Te világod és a Te stílusod legyen.
Ebben a bejegyzésben pár gondolatot olvashattok a színárnyalatokkal kapcsolatban, egy kis inspirációt a megfelelő színek kiválasztásához.

SÁRGA. A sárga árnyalat jó kedvre derít, szinte érezzük a napsütés erejét, megkönnyíti a reggeli készülődést. Kiváló kiegészítője lehet semleges alapszínű otthonunknak, hiszen mindamellett, hogy vidámságot hoz életünkbe, jó hatással van idegrendszerünkre, segít a koncentrálásban és kreativitásra ösztönöz.

NARANCS. A piros és sárga ötvözeteként, élénkítő hatással van ránk és az energikusság és optimizmus érzését, vidámságot csempész otthonunkba. Kiváló választás egy semleges szín mellé kiegészítő színnek például gyerekszobába, hatását pedig tovább fokozhatjuk, ha a sárga különböző árnyalataival kombináljuk.

PIROS. Az erő, szenvedély és merészség színe. Ami ilyen színű, azt biztosan mindenki észreveszi, és egy piros elemekkel dekorált lakás biztosan nem lesz unalmas, élettel tölti meg a teret. Tehát nyugodtan használhatjuk semleges színek, mint a szürke, fekete-fehér, krém és natúr fa színek kiegészítőjeként.

LILA. Mivel a kék és piros színek között helyezkedik el a színkörben, árnyalatától függően más és más színekkel kombinálhatjuk és különféle hatást érhetünk el otthonunkban. Egyes lilák – mint a nyugtató levendula – romantikus hangulatot varázsolnak a szobába, némely egészen misztikus benyomást kelt bennünk, de egy sötétlila akár a luxus és előkelőség élményét is nyújthatja. A lila szinte bármilyen stílusba beleillik, ha megfontoltan és figyelmesen választjuk ki a megfelelő színt a rengeteg árnyalat közül.

KÉK. A kék árnyalatok más kiegészítő színekkel kombinálva a lakás bármelyik helységében jól mutat, de különösen népszerű a hálószobában, gyerekszobában és nappaliban nyugtató és pihentető hatása miatt. A megfelelő színek és árnyalatok kombinálásával különféle hangulatot hozhatunk létre otthonunkban, úgymint a könnyed és romantikus vagy a modern és elegáns.

ZÖLD. A természet színe, mely nyugtatóan hat, csökkenti a fáradtságérzete és harmóniát sugall. Sokoldalú árnyalatai között bárki megtalálhatja az otthona stílusához illő kedvencét: mohazöld, elegáns smaragdzöld, olíva, vidám menta, modern halványzöld… hosszú a lista.

BARNA. Neutrális szín, mely örökké divatos és árnyalatai kiválóan kombinálhatóak bármilyen színnel. Biztonságot és melegséget árasztó színe bármelyik helységbe, illetve bármilyen stílusba beleillik. Ha nem szeretnél kockáztatni, a visszafogott elegancia jegyében a barna világosabb árnyalatai javasoltak, mint a bézs és drapp, míg a sötétebb, vöröses árnyalatok pedig például a rusztikus és mediterrán dizájn egyik alapvető eleme.

SZÜRKE. Semleges, kiegyensúlyozó szín, mely tökéletesen kiemel más színeket. Ha pedig már tudjuk milyen stílust szeretnénk, nem nehéz olyan árnyalatot találni, amivel jól mutat: smaragdzölddel inspiráló és klasszikus, napsárgával vidám és modern, kékkel a harmónia szigetét varázsolja otthonunkba, a fa színeivel rusztikus, pirossal igazán művészi, világosrózsaszínnel pedig lágy és kifinomultan modern.

FEHÉR ÉS FEKETE. A két időtlen szín, melyek együtt és külön is bármilyen más színnel kombinálható stílustól függően. A fekete szín tiszteletet parancsoló, komolyságot sugároz, de mintákkal és színekkel ellensúlyozhatjuk és elkerülhetjük a komorságot. A fehér a tisztaság és frissesség színe, tökéletes kiemel bármilyen színt otthonunkban, és kell is, hiszen a túl sok fehér steril benyomást keltet.

Remélem ezzel a pár gondolattal sikerült megmozgatni a fantáziádat és ihletet kaptál, milyen színeket válassz és hogyan alkosd meg álmaid otthonát. A Te ötleted, a Te világod! 

Fotók:
https://pixabay.com/hu
https://unsplash.com/
https://www.freeimages.com/

Tetszett a bejegyzésünk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Pinterest-en

Ne tartsd magadban a véleményed, kérdésed! Írd meg nekünk!

error: Content is protected !!
0
    0
    Kosarad